Sep 30, 2010

KiSAH DUkA Di Hari RaYa

Arini saya nk smbg balik kisah duka di hari raya....kejadian sedih nie berlaku masa raya ke 2 aritu...sedih sgt...masa ni kandungan saya berusia 1bulan setengah.dktr kata it supposed to be 3 months already based on my last period tp pembesaran baby br menunjukkan ianya berusia sebulan stgh...then starting on 1 sept tu saya dah start ada minor bleeding..mula2 cm skit tp lama2 cm dah banyak plak..so, saya agak risau dan trpksa merujuk kepda dktr pakar sbb dktr saya skrg decided nk buang je baby ni sbb tkt x menjadi katanya...atas dsr perikemanusiaan saya yg hmpir bergelar ibu nie saya agak mrh dgn kptsan dktr tu dan decide nk rujuk kt hospital putrajaya...

Alhamdulillah dktr kata baby saya sht lg tp saya ni ada simptom "threaten miscarriage"..it means possibility saya nk gugur tu sgt tinggi..so saya pon dpt la mc smpi lps raya utk berehat2 tnpa mmbuat sbrg kerja dan dibekalkan dgn "duphaston" = ubt mengawal hormon..then on 7 Sept saya ada appointment lg dgn dktr utk tgk progress baby...alhamdulillah dktr kata ada pembesaran sdkt..gembira sgt2 rasanya...

then esoknya saya pon blk kg Mr Hubby kat Lanchang utk beraya..semua ok lg even still bleeding..then kisah duka saya pon bermula start dr raya pertama...pagi raya tu saya perasan darah yg keluar smkn bnyk..dah mcm drh period..saya dh smkn risau sgt2..tp still berdoa dan berharap baby saya ni x apa2...

then mlm tu saya x sdp bdn trs masuk tido awal..pkl 2 pagi saya terjaga sbb pinggang dan perut saya rasa sengal2..bila saya g toilet tgk drh yg keluar smkn bnyk..trs saya dan mr hubby decided utk ke hospital..smpi je sana trs saya ke wad kecemasan..bila dktr scan kata laluan utk baby keluar msk tertutup lg so dia xleh bt apa2..lg pon keadaan x bahaya sgt dan saya dibenarkan plg..saya dirujuk skali lg ke hospital putrajaya pada esok harinya...then pkl 6 pagi msa saya nk solat subuh perut dan pinggang saya tersangat la sakit.Skali lg saya dan mr hubby ke hospital..perjalanan 30 mnt tu saya rsa berjam-jam lamanya...dgn perut dn pinggang yg dah mcm nk terputus tu hanya Allah je tahu sktnya...

bila dah smpi sana trs saya dicucuk ubat thn sakit dan admitted ke ward..selepas beberapa kali scan saya terasa nk buang air kecil..masa nie la ada segumpal darah beku keluar..saya btl2 terkejut sbb xprnh berdepan dgn situasi mcm nie...bila dktr pakar scan balik dah confirm saya gugur..lps semua selesai (mujurlah saya x kena cuci) saya dah dibenarkan pulang..

hermm...pengalaman ni mmg berharga sbb saya dah rasa perasaan nk bersalin tu mcm mana wlupon itu hanya sedikit dr kesakitan bersalin tu..tp saya rasa sedih sgt atas kehilangan nie..wlupon baby tu msh kecil lg tp perasaan syg tu dah ada..ada kawan2 yg menghulurkan rasa simpati x kurang jugak yg menyalahkan diri saya sbb gugur...sedih sgt2 rasa..bkn saya yg mntk semua bnda ni jadi.dah mmg xde rezeki tuk saya mempunyai anak bt msa nie..tp kdg2 bila saya ddk sorang2 kat umah mula la saya rasa bersalah dgn apa yg terjadi..mgkn btl sbb saya yg x pndai jaga diri smpi saya miscarriage..dah bnyk perancangan yg saya dn mr hubby dah buat utk baby kami nnt..entah la..kdg2 perasaan saya ni bercampur baur..rasa sdh dan terkilan sbb kenapa org lain blh mengandung senang2 tnpa sbrg masalah dan boleh plak buang baby tu mcm tu jer...even mr hubby dah kata ni semua ketentuan Allah dan mungkin ada rezeki lain kali nnt tp ntah la..saya grm dgn manusia yg hnya pndai salahkan saya dgn apa yg terjadi..dia x phm ke perasaan saya ni yg masih berdukacita atas apa yg terjadi..saya x tau nk luahkan pd sapa perasaan nie..selama ni saya pendamkan je..air mata je peneman saya..mgkn org akan kata saya nie mngada2 jer tp juz put yourself in my shoes..rasa bersalah sbb kehilangan sesuatu yg dinantikan, kesunyian dan keseorangan di rumah sbb mr hubby kerja jauh,tiada tmpt utk meluahkan perasaan dan mcm2 lagi...

Saya berharap saya dpt mengharungi semua nie dgn tabah dan saya berharap sgt2 yg saya akan mengandung lg...semoga Allah akan memberikan yg terbaik utk saya...Amin....

6 comments:

E.d.Y said...

sabar k...mayb belum ada rezeki..insyaALLAH lepas ni rezeki melimpah ruah...amiinnn

FiLa said...

thanx edy...doa-doakanlah fila dpt baby cepat yek...:)

E.d.Y said...

insyaAllah..doa dapat kembar terus nak??haha

FiLa said...

nak..nak..mmg impian tu..hahahaha

azrey said...

salam kak..huhu akak jgn la bersedey...ade hikmah yg sgt2 besar di sebalik setiap kejadian...Allah tau ape yg terbaek untuk kite semua...insyaAllah ade la tu rezeki slpas ni...dapat kembar trus haha..akak jgn bersedey eh... take care kak..wassalam...

Anonymous said...

sabar yek bghn dasar..nt ade rzeki Allah bg 4 skali gus..;)

Post a Comment

Baca Sudah Gelak Pon Sudah,
Apa Lagi Komen La Pulak...